Verdensbogugen bliver i år fejret i landets boghandlere fra den 23. september - 30. september, hvor børn mellem 7-11 år kan hente en gratis udgave af dette års udvalgte bog.

Årets bog til Verdensbogugen er "Iltjagt" skrevet af Nicole Boyle Rødtnes, som er én af Danmarks mest læste børnebogsforfattere. Det er Forlaget Alvilda, der står bag bogen, og er sammen med Boghandlerforeningen og Fonden DBK sponsorer på projektet. 

Iltjagt er en cli-fi altså en science fiction roman om klima. Den handler om en fremtid, hvor ilt er en mangelvare, som kun de rigeste mennesker har råd til. Bogen er første bind i en serie af 6, og er illustreret af Tina Burholt. 

Verdensbogugen er en international begivenhed. I Danmark er den arrangeret af Boghandlerforeningen, og formålet er at stimulere børns læselyst.

Børn læser af lyst, og når de kan lære noget
Det bliver 5. gang, at Verdensbogugen fejres i Danmark, og formålet er at bidrage til at stimulere børns læselyst. Politikere og fagfolk har i årevis været bekymrede over, at børn læste mindre og mindre. Men en undersøgelse fra Børn og Unges Læsning 2021 viser, at børn og unge læser lige så ofte i fritiden, som de gjorde i 2017.  Børns lyst til at læse for sjov falder dog, jo ældre de bliver. Til gengæld er læselysten mere stabil, når børnene læser for at lære noget, viser undersøgelsen.

Verdensbogugen er en prioriteret indsats fra Boghandlerforeningen, da foreningens medlemmer ser sig selv som vigtige i udbredelsen af læsekultur blandt Danmarks børn og unge. I år er det femte gang at Boghandlerforeningen tager initiativ til Verdensbogugen.

Fakta om Verdens Bogdag: Gammel catalansk tradition
Verdens Bogdag den 23. april, indstiftet af Unesco i 1995, bygger på en catalansk tradition, hvor dagen fejres ved at forære en blomst og en bog til en, man holder af.  Verdens Bogdag markeres i lande som Sverige, Spanien, England, Tyskland og Norge. I Danmark fejres Verdens Bogdag i en hel uge.

Verdensbogugen arrangeres af Boghandlerforeningen i samarbejde med det udvalgte forlag, forfatteren og DBK.